Szent Bernát Kisállat-ambulancia

A Szent Bernát Pestimrei Kisállat-ambulancia 1992 májusában nyitotta meg kapuit, ezzel Budapest legrégebbi magánállatorvosi intézményei közé tartozik.

5 állatorvos és 5 asszisztens gondoskodik az Ön kedvencéről a hét minden napján.

96 négyzetméteres alapterületű rendelőnkben korszerű műszerpark segíti betegeink magas színvonalú ellátását.

Szükség esetén kórházi elhelyezést is tudunk biztosítani a minden igényt kielégítő rozsdamentes ketreceinkben.

Szükség esetén vállaljuk a páciensek kórházba illetve hazaszállítását és háznál történő ellátását is.

Szolgáltatásainkat állatpatika és kutyakozmetika teszi teljessé.

Az állatorvos munkája

Az állatorvos munkájáról számos tévhit és legenda kering a köztudatban. Tevékenységét gyakran övezte a kivülállók érdeklődése- elég, ha a számos állatorvosi témájú viccre gondolunk.

Kétségtelen tény, hogy az állatorvos diagnosztikai munkája során nem támaszkodhat a „páciense” által elmondottakra, kénytelen a saját érzékszerveivel és vizsgáló módszereivel tapasztaltakat szintetizálni

Az állatorvosi munka óriási változáson ment át az elmúlt évtizedekben és a fejlődés íve töretlen napjainkig. Bizonyos sarokkövek, fordulópontok azért megfigyelhetők.

Ilyennek tekinthető az antibiotikumok megjelenése a múlt század közepén, az egyre szélesebb kör számára elérhető diagnosztikai eszközök (röntgen, ultrahang, sőt ma már a CT és az MRI) térhódítása.

Mindez jelentősen megváltoztatta az állatorvosok lehetőségeit és a pácienseik gyógyulási esélyeit

Természetesen hozzájárult ehhez az állattartói réteg megváltozása is.

Az állatorvos tevékenysége

Az állatorvos tevékenysége során élesen elkülönül a haszonállat és a hobbiállat praxis.

A haszonállat praxis- ahogy ez a nevéből következik, a haszonállatok ellátásával, gyógyításával kapcsolatos állatorvosi tevékenység. Ennek során az alapvető befolyásoló tényező a gazdaságosság.

Ha egy állatállomány gyógykezelése nem végezhető el gazdaságosan, akkor nem fog erre költeni az állatok tulajdonosa. Hideg fejjel, gazdasági érvek alapján dönt az állatok sorsa felől.

A haszonállat praxisban az állatorvos számára jóval kevesebb a tényleges kétkezi munka. A rutinbeavatkozások zömét elvégzi helyette a szakszemélyzet.

Az állatorvos feladata

A feladatok meghatározása, a kezelési stratégia kidolgozása és az ellenőrzés marad. Ilyen értelemben az állatorvos egy állattartó telep biológiai menedzserének tekinthető.

Egészen más a helyzet a hobbiállatok ellátásakor. Egy ilyen házikedvenc -legyen az egy hátasló vagy egy cica, esetleg egy aranyhörcsög- igen becses a gazdája szemében, számára komoly erkölcsi értékkel bír.

Ilyen páciensek kezelésekor többnyire már nem az állat valós értéke dönt, hanem a tulajdonos érzelmi kötődése állatához. Természetesen a pénztárca vastagsága itt is befolyásolja azt, hogy hol a határa az állatorvos munkájának.

A hazai állatorvos praxisok jövője

A robbanásszerű fejlődés Magyarországon is tetten érhető-különösen a rendszerváltozás óta.A szocializmusban a kisállatok gyógyítása néhány monopolhelyzetben lévő „ jó káder” kezében volt, akik piaci verseny hiányában nem voltak érdekeltek sem a tudásuk fejlesztésében, sem az általuk nyújtott szolgáltatások szintjének emelésében.

Az állattartók pedig beérték ezzel, hiszen nem tehettek mást. A rendszerváltozás után gomba módra szaporodtak az országban a magánállatorvosi szolgálató intézmények. A piaci verseny egészséges konkurrenciaharcot és a szolgáltatások szintjének ugrásszerű emelkedését hozta.

Ki gondolta volna húsz évvel ezelőtt, hogy az állatorvosok tömegesen járnak majd radiológiai, csontsebészeti vagy éppen gazdasági ismereteiket bővítő kurzusokra, jelentős összegekért?

Nyilván nem akarnak lemaradni konkurrenseiktől és a piaci verseny folyamatos tanulásra ösztönzi őket.

A 2008 óta tartó gazdasági válság nyilván az állatorvosokat is érzékenyen érintette.

Vidéken a haszonállatok számának drasztikus csökkenése és a háztáji portákon megszűnt állattartás igen komoly egzisztenciális problémákat okozott a falusi állatorvosoknak. Egy részük a hobbiállatok irányába mozdult el, sokan nyitottak otthonukban kisállatrendelőt.

Idősebb fejjel, 20-30 éves, a szakma más területén eltöltött gyakorlattal a hátuk mögött, tőkehiányosan és gyenge infrastruktúrával rendkívül nehéz nagyot gurítani ezen a pályán.

Ők az igazi vesztesei az állatorvos társadalomnak az elmúlt időszakban. Kiutat jelenthet számukra, ha a kormányzati intézkedések révén ismét emelkedni fog Magyarországon a haszonállatok létszáma.

Dr. Zöldi Tamás állatorvos

Dr. Zöldi Tamás állatorvos

Elérhetőség:

H-P: 9-19, Sz: 9-12, V: 16-19

Cím: 1188, Budapest, Kisfaludy utca 55/a.

Telefon / Fax: (06-1) 295 3085

Email: info@szentbernat.hu

Hétvégi ügyelet:

Hétvégi ügyelet:

2024. június 1-én és 2-án ügyeletes:

Dr. Keszthelyi Boglárka, telefonszáma: 06 30 336 0221

Az ügyelet 8-tól 20 óráig hívható.

Állatorvosi ügyelet éjjel-nappal: 

Budapesti Állatkórház.

1135. Bp. Lehel út 43.

www.allatorvos-budapesti.hu

 

Aktuális akciók:

Májusi akcióink:

SZÍVFÉREG SZŰRÉS 20 % KEDVEZMÉNNYEL!

Az Ön kedvence biztosan mentes a kórokozótól?

Új termék palettánkon: Josera gyógytápok 15 % kedvezménnyel.

Tavaszi megújulás: Minden sampon 15 % kedvezménnyel patikánkban, és webshopounkban.

Ide kattintva megtalálja őket.

Az Ön kedvence is a legjobbat érdemli!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazdik mondták rólunk

Kattintson a képre és töltse le az Ingyenes e-bookot!