Macskák védőoltásai

Macskatartás

A macskáknak is vannak fertőző betegségeik, amelyek ellen hatékony védőoltásokkal rendelkezünk.

Ha azt szeretnénk, hogy a cicusunk hosszú életű és egészséges legyen, mindenképpen javasoljuk a védőoltások beadatását.

Macskák védőoltásai kandúr és nőstény cica

Milyen betegségek ellen kell beoltani a cicákat?

A betegségeket alapvetően két csoportra oszthatjuk:

Vannak olyan fertőző betegségek, amelyekhez a cicák direkt érintkezésére van szükség. Ilyen betegség a macskaleukózis és a macska AIDS. (a macska AIDS semmilyen módon nem veszélyes az emberre vagy kutyákra, csak a macskákban okoz betegséget).

Mindkét vírus sejthez kötötten, testváladékok útján terjed. Ilyen testváladék a nyál és a nemi váladékok.

(Ezért is kiemelten fontos a cicák ivartalanítása, hiszen így megakadályozhatók a nemi úton terjedő  betegségek).

Sajnos a macska AIDS és a leukózis nem gyógyítható betegségek, ezért a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. A macskaleukózis ellen rendelkezünk hatékony védőoltással, a macska AIDS ellen -hasonlóan mint emberek esetén- egyelőre nem áll rendelkezésre hatékony vakcina.

A megelőzést utóbbi esetben a cicák ivartalanítása és a fertőzött egyedek kiszűrése jelenti.

Azokat a cicákat,amelyek nem érintkezhetnek idegen macskákkal (azaz zártan, lakásban tartják őket), nem szükséges leukózis ellen beoltani.

Macskaleukózis

A betegséget egy retrovírus okozza. A tünetek sokfélék lehetnek. A vírus elsősorban az immunrendszer sejtjeit támadja meg, károsítva annak működését.

Emiatt a fertőzött cicák fogékonyabbá válnak  más kórokozók okozta betegségekre. Esetükben a gyakori betegeskedés hívhatja föl a figyelmet a leukózis, mint háttérbetegség meglétére.

A vírus ugyanakkor károsíthatja a csontvelő működését is, ami vérképző rendszeri zavarokhoz, vérszegénységhez vezethet. Ritkán, de nyirokrendszeri daganatok is előfordulnak a leukózisos cicákban.

A betegség nem gyógyítható, legfeljebb tünetileg kezelhető.  Rendelőnkben gyanú esetén szerológiai teszttel percek alatt megállapítható  a fertőzés megléte.

Milyen egyéb betegségek ellen kell beoltatni a cicákat- azokat is, amelyek nem járnak ki a lakásból?

Pánleukopaenia

A betegséget egy parvovirus okozza. A betegség iránt a macskafélék fogékonyak bármely életkorban, de elsősorban a fiatal állatokban gyakori. Magas lázzal, bágyadtsággal, hányással, hasmenéssel  jár- a megbetegedett cicák emiatt gyorsan  kiszáradhatnak.

A károsodott vékonybélben rendellenes baktérium szaporodás alakul ki, súlyosbítva a betegek állapotát. A kórokozó bejuthat az anyaméhbe is, vemhes cicákban vetélést, magzatkárosodást idézhet elő.

A kórokozó kizárólag macskaféléket képes megbetegíteni, sem emberre, sem kutyára nem jelent veszélyt. A megbetegedett cicák intenzív kezelésre szorulnak, sajnos az elhullás sem ritka.

Szerencsére hatékony védőoltással rendelkezünk, amellyel megelőzhető a betegség!

Macskanátha komplex

A macskák egyik leggyakoribb betegsége az ún. macskanátha. Kialakításában több kórokozó is szerepet játszik. Herpeszvírus, calícivírus, Chlamidophyla  psittaci nevű baktériumok együttesen vagy külön-külön is képesek felső légúti tüneteket kialakítani macskákban.

A tünetek:

  • Láz,
  • könnyezés,
  • tüsszögés, köhögés,
  • savós-gennyes orrfolyás.

A betegek  nem érzik a táplálék szagát, emiatt gyakran nem esznek, elutasítják a táplálékot. A betegség kialakulására hajlamosít a fiatal kor, a legyengült immunállapot, a bolhásság vagy egyéb parazitás fertőzöttség, ami gyengíti az immunrendszer működését. Emiatt is fontos a cicák rendszeres féregtelenítése és bolhátlanítása.

A betegség kezelésére antibiotikumot, immunerősítőt, szemcseppet, szükség esetén infúziót használunk és az esetlegesen meglévő egyéb problémákról (parazitamentesítésről) sem szabad elfelejtkezni.

Komplex macskanátha tünetei

Macskanátha

A  betegség sem kutyára, sem  emberre nem veszélyes, védőoltással megelőzhető.

Bőrgombásodás

A kórokozót sok cica hordozza-többnyire tünetmentesen. Macskatenyészetekben gyakoribb. Szabályos kör alakú, szőrtelen foltok formájában jelenik meg.  A diagnózis bőrkaparék vétellel válik biztossá. Emberre is átterjedhet, gyermekek és nők fertőződése gyakoribb.

A védőoltás megelőzésre és a kialakul kórkép megszüntetésére is alkalmazható. Az emberrel szoros közelségben élő cicák esetében, tenyészetekben javasoljuk a vakcina megelőző célú használatát.

Bőrgombásodás a macska lábvégén

Gombafertőzés macska lábvégén

A macskák fertőző hashártyagyulladása

A betegséget (Feline Infectious Peritonitis, FIP) a macska koronavírusa okozza.

A kórokozó az esetek többségében macskákban enyhe lefolyású bélgyulladást okoz, amely étvágytalansággal, hányással , hasmenéssel jár. Néha azonban a koronavírus kialakítja a fertőző hashártya gyulladás kórképet.

 Több kórforma létezik. Az ún.  „nedves”  formában  sárgás színű, nyúlós, mézszerű folyadék halmozódik fel a hasüregben , esetenként a mellüregben (innen a betegség elnevezése).

A „száraz” kórformánál nincs folyadékfelhalmozódás, a belső szervekben mikroszkópikus méretű gyulladásos képletek (granulómák)  alakulnak ki. Gyakori a tartós láz és a szemelváltozások sem ritkák. Leggyakrabban a fiatal állatok betegednek meg, bár a betegség bármely életkorban előfordulhat.

A FIP  tünetileg kezelhető, de sajnos nem gyógyítható   A betegség ellen kifejlesztett védőoltás hatékonysága nem kielégítő, használatát sok szerző elutasítja, mi sem javasoljuk.

Macska veszettség

A veszettség nem gyógyítható, emberben, állatban minden esetben halállal végződő vírusos betegség!

A macskák veszettség elleni védőoltása a kutyákkal ellentétben nem kötelező, de szakmailag mindenképpen indokolt kijáró cicák esetében. (Kutyák veszettség elleni védőoltását jogszabály teszi kötelezővé Magyarországon)  A veszettség vírusa veszett állatok nyálával, harapásával terjed.

Magyarországon a betegség fenntartói a rókák.

Az utóbbi évtizedekben a rókákat is kiterjedten vakcinázzák szájon keresztül adható vakcinával, ezért a betegség előfordulása jelentősen visszaszorult. (A szájon át adható veszettség vakcina kutyák és macskák esetén nem alkalmazható, csak az injekciós készítmény).

Azoknál a cicáknál, amelyek kijárnak, elcsavaroghatnak, idegen állatok nyálával fertőződhetnek verekedés, harapás által mindenképpen javasoljuk a veszettség elleni oltás beadását!

A védettség fenntartásához mindenképpen szükséges a macskák évenkénti újraoltása!

Az Ön kedvencének hiányzik valamely védőoltása?

Keresse fel rendelőnket, ahol munkatársaink személyre szabott tanácsadással segítik kialakítani az Ön kedvencének leginkább megfelelő oltási programot.

Nem tud eljönni?

Telefonáljon bátran, egy védőoltás az Ön otthonában is beadható kedvencének!

Elérhetőségeink:

Elérhetőség:

H-P: 9-19, Sz: 9-12, V: 16-19

Cím: 1188, Budapest, Kisfaludy utca 55/a.

Telefon / Fax: (06-1) 295 3085

Email: info@szentbernat.hu

Hétvégi ügyelet:

Ünnepi nyitva tartás:

2024. május 18-án ügyeletes:

Dr. Zöldi Tamás, telefonszáma: 06 30 200 9988

Az ügyelet 8-tól 20 óráig hívható.

Állatorvosi ügyelet éjjel-nappal: 

Budapesti Állatkórház.

1135. Bp. Lehel út 43.

www.allatorvos-budapesti.hu

2024. május 19-én és 20-án ZÁRVA TARTUNK és ügyeleti ellátás sem elérhető!

Aktuális akciók:

Májusi akcióink:

SZÍVFÉREG SZŰRÉS 20 % KEDVEZMÉNNYEL!

Az Ön kedvence biztosan mentes a kórokozótól?

Új termék palettánkon: Josera gyógytápok 15 % kedvezménnyel.

Tavaszi megújulás: Minden sampon 15 % kedvezménnyel patikánkban, és webshopounkban.

Ide kattintva megtalálja őket.

Az Ön kedvence is a legjobbat érdemli!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazdik mondták

Kattintson a képre és töltse le az Ingyenes e-bookot!