Mi a szívférgesség?

A szívférgesség súlyos és sokszor halálos betegség a háziállatoknál:Okozói a szívférgek, amelyek az érintett háziállatok szívében, tüdejében és az ezekhez kapcsolódó nagy erekben élnek. A fertőzött állatokban súlyos tüdő- és szívbetegség, valamint egyéb szervek maradandó károsodása alakulhat ki.

Hogyan terjed a szívférgesség?

A Dirofilaria immitis nevű parazitát a szúnyogok terjesztik csípésükkel. Életciklusuk akkor kezdődik, amikor egy  szúnyog megcsíp egy fertőzött kutyát, és csípés során a kiszívott vérrel együtt a szúnyog szervezetébe jutnak a kutya vérében keringő szívféreg lárvák. A lárvák a szúnyog szervezetében tovább fejlődnek, és kb. 15- 30 nap elteltével olyan fertőzőképes lárvákká válnak, amelyek egy újabb csípés során visszajutva egy kutya szervezetébe betegséget idéznek elő.A kutyát fertőző lárvák a véráramba jutnak, majd kb. 7-8 hónapos fejlődés után alakulnak ki a kifejlett férgek, amelyek a szív üregeiben illetve a szívből kiágazódó nagy erekben élnek. A kifejlett férgek szaporodna és utódaik, az ún. mikrofiláriák a véráramba jutnak, ahonnan a szúnyogok a csípés során ismét fel tudják venni azokat. És a folyamat kezdőik elölről…

Egy kutyában akár több száz kifejlett is lehet,a kifejlett szívférgek akár három-öt évig is élhetnek. Ez időszak alatt alatt  a nőstények milliónyi utódot, mikrofiláriát  hoznak létre.

Mik a szívférgesség  tünetei?

A betegség kezdeti szakaszában jellegtelen tünetek vannak. Visszatérő köhécselés, enyhe fogyás, fáradékonyság felkeltheti a gyanúnkat. A betegség későbbi szakaszában a tünetek súlyosbodnak. Tartós köhögés, légszomj, fáradékonyság, étvágytalanság, esetleg folyadékfelhalmozódás alakul ki a mellkasban vagy a hasüregben. Fontos tudni, hogy ezek a tünetek sok szívbetegségre jellemzők lehetnek, nemcsak a szívférgességre.

Hogyan lehet diagnosztizálni a betegséget?

A vérben keringő lárvák (mikrofiláriák) kimutathatók mikroszkóppal, illetve több szerológiai módszer is ismert a vérből történő kimutatásra. Ha a kutya a szívbetegség tüneteit mutatja, elengedhetetlen a mellkas röntgen illetve a szív ultrahangos vizsgálata is.
 
Meg lehet-e gyógyítani a szívférgességet?

A szívférgesség súlyos, progresszív betegség. Minél korábban diagnosztizálják, annál nagyobb az esélye, hogy az állat felépül. Ezért fontos, hogy már a betegség kezdeti stádiumában megjelenő enyhe tünetekre is felfigyeljünk. A betegség kezelésére többféle módszer is ismert és használatos. Különféle gyógyszerek kombinációban való adásával, több hónapos kezelés során teljes gyógyulás is elérhető. Szükség lehet a kifejlett férgek műtéti úton történő eltávolítására is.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Mint a legtöbb betegség esetében, itt is igaz az aranyszabály, mely szerint egyszerűbb ( és olcsóbb) a bajt megelőzni, mintsem orvosolni.

Szerencsére léteznek olyan készítmények akár tabletta, akár felcseppenthető készítmény formájában, amelyek alkalmasak a szervezetbe jutott lárvák kifejlődésének a megakadályozására. Érdemes az állat közelében lévő szúnyogok számát is gyéríteni, erre a célra is vannak megfelelő készítmények.

És a legfontosabb: Érdemes minden kutyát évente egyszer szűrővizsgálatnak alávetni, hogy megbizonyosodjunk kedvencünk parazitamentességéről- függetlenül attól, hogy kap-e megelőző készítmény, vagy sem.

A vizsgálat során pár csepp vért veszünk a kutyától. A vizsgálatot érdemes a délutáni órákra időzíteni, ugyanis ekkor találhatók legnagyobb számban lárvák az állat vérében, ekkor nagyon a vizsgálat találati pontossága.