Vadászgörény szakrendelés

Szolgáltatások és szakrendelések

Vannak állatfajok, amelyek ellátása speciális szakértelmet igényel, hiszen biológiájuk, betegségeik eltérnek a kisállat praxisokban leggyakrabban ellátott kutya és macska betegségeitől.

A vadászgörény is ilyen állatfaj.

Már az ókorból származó írások is tesznek említést vadászgörényekről, azonban háziasításuk nem tekint vissza tízezer éves múltra, mint a kutya esetében.

Ebből következik néhány sajátosságuk is.

A vadászgörények nem tekinthetők teljes mértékben háziasított állatoknak.

Biológiájuk jobban követi a természet évszakos változásait, mint a kutyáknál. Ezért van az is, hogy ivari működéseik is szezonálisak, a nőstények tavasztól őszig tüzelhetnek.

A nőstény görények ún. provokált ovulációs állatok, ezt az jelenti, hogy párzás hiányában nem történik meg az ovuláció náluk és kialakul a túltüzelés nevű kórkép, amely életveszélyes is lehet.

Túltüzelés vadászgörényben

Túltüzelés vadászgörnyben

A túltüzelés lényege az, hogy a petefészkeken tartósan megmaradó tüszők ösztrogén nevű nemi hormont termelnek. A túlzott ösztrogén-szint csontvelő károsodást, váralvadási zavarokat és végső soron az állat pusztulását idézheti elő.

Beteg vadászgörény

Hogyan lehet megelőzni ezt a betegséget?

Amennyiben nem szeretnénk tenyészteni a görinket (a gazdik jelentős része nem szeretné), akkor javasolt a nőstények ivartalanítása. Alternatív megoldásként fölmerül az implantátum behelyezés esetleg a vazektómizált (ondóvezeték elkötött) hímmel történő pároztatás.

De mi a helyzet a hímekkel?

Az ivaros hímek jellegzetes pézsmaszagot árasztanak maguk körül- különösen nőstények jelenlétében. Viselkedésük is gyakran kiszámíthatatlanabb, mint az ivartalanított fajtársaiké. Emiatt náluk is javasolt az ivartalanítás, esetleg a hormontartalmú implantátum használata a kellemetlen jelenségek megelőzése miatt.

Leggyakoribb betegségeik:

Vadászgörényekben gyakoriak a hormonális rendszer betegségei. Mellékveséjük hajlamos a túlműködésre, emiatt fogyás, foltszerű szőrhullás, a farok szőrtelenné válása, viszketegség alakul ki. Ezt a kórképet Ferret Adrenal Disease Complex-nek (FADC) hívjuk. Szerencsére létezik rá megfelelő terápia.

Patkányfarok típusú szőrhullás

“Patkányfarok” típusú szőrhullás

Szintén gyakori görényekben az insulinoma nevű betegség. Ennek lényege, hogy a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei daganatosan átalakulnak és túlzott mennyiségben állítják elő az inzulint.

Ennek következtében lecsökken az állat vércukorszintje.

Bágyadtság, levertség, a hátsó testfélen jelentkező bénulásszerű tünetek, elbutulás a betegség jellemző tünetei. A diagnózis felállításhoz nélkülözhetetlen a vérvétel és a has ultrahang vizsgálata.

A betegség nem gyógyítható, de gyógyszerrel, szerencsés esetben  műtéttel az állat életminősége javítható, élete meghosszabbítható.

A megelőzésben fontos,hogy ne adjunk a görinknek magas szénhidrát tartalmú édes, cukros táplálékokat.

Gyakran feltett kérdés a gazdik részéről, hogy el lehet-e távolítani a görények „bűzmirigyét”?

Nos, Európában ez a műtét állatvédelmi okok miatt tilos, kizárólag alapos állatorvosi indokkal szabad elvégezni ezt a műtétet.

Vírusok iránt is fogékonyak a görik, súlyos, életveszélyes állapotot okozhat náluk a kutyáknál is betegséget okozó szopornyica-vírus.

Influenzás időszakban náluk is megjelenhet láz  és légúti tünetek, hiszen érdekes módon fogékonyak az emberi influenza- vírus iránt.

A rövid ismertetőből is kitűnik, hogy a görényeknek speciális betegségeik (is) vannak, amelyek ellátása speciális szakértelmet igényel.

A Szent Bernátban dr. Zöldi Tamás szakrendelésére tudnak bejelentkezi vadászgörényükkel.

Vadászgörény szakrendelés Dr. Zöldi Tamással

Dr. Zöldi Tamás állatorvos

Bejelentkezés és információ: 06 1 295 3085.

Elérhetőség:

H-P: 9-19, Sz: 9-12, V: 16-19

Cím: 1188, Budapest, Kisfaludy utca 55/a.

Telefon / Fax: (06-1) 295 3085

Email: info@szentbernat.hu

Hétvégi Ügyelet:

2020. szeptember 26-án ügyeletes:

Dr. Berta Krisztián ,telefonszáma: 06 30 267 0360

2020. szeptember 27-én ügyeletes:

Dr. Velovics  József, telefonszáma: 06 70 263 9655

Az ügyelet 8-tól 20 óráig hívható.

Ügyeleti időszakban  állatorvosi ellátást nyújtó intézmények listája:

itt megtalálható.

Aktuális akciók:

Szeptember a fogászat hónapja a Szent Bernátban!

Ingyenes szájhigiéniai állapotfelmérés, továbbá

20 % kedvezmény az ultrahangos fogkő eltávolítás árából!

Kutyáknak Pedigree Denta Stix ajándék!

Gazdik mondták

Kattintson a képre és töltse le az Ingyenes e-bookot!

Töltse le az ingyenes e-bookot!