Hallójáratgyulladás

Kutyatartás, Macskatartás

Háziállataink között a hallójárat-gyulladás nagyon gyakori, szinte „népbetegségnek” számít. A kiváltó okok különbözősége ellenére a tünetek meglehetősen hasonlóak. Fejrázás, a fültőtájék gyakori vakargatása esetleg a fülkagyló kijáratánál megjelenő kellemetlen szagú váladék hívják fel a figyelmet arra, hogy kedvencünk fülével valami baj van.  

Essential Oils for Dogs with Itchy Ears | The Bark

A lógó fülkagylóval rendelkező kutyafajták (pl. spániel, uszkár), továbbá a szőrzettel borított hallójáratú ebek (pl. puli, bobtail) hajlamosabbak a hallójárat-gyulladásra.

A kiváltó okok sokfélék lehetnek, leggyakrabban különböző gombák és baktériumok, ritkábban paraziták (rühatka) esetleg allergiás okok játszanak szerepet a gyulladás kialakításában. Nyári időszakban a kutyások esküdt ellensége, a toklász is gyakran bejut a kutyák fülébe, hirtelen jelentkező, heves fejrázást okozva.

Mi a teendőnk, ha ebünkön a fenti tüneteket észleljük?

Lehetőleg minél előbb forduljunk állatorvoshoz, aki megfelelő műszer (otoszkóp, CCD kamera) segítségével belenéz a kutyus fülébe és megállapítja mi a baj. Nem érdemes kísérletezni az otthoni kezeléssel, legtöbbször csak időt veszítünk és késleltetjük az állat gyógyulását.

Állatorvos kutya fülét vizsgálja otoszkóppal az állatorvosi klinikán

Az állatorvos tevékenysége is csak úgy lesz eredményes, ha a megfelelő diagnózis felállítása után célzott kezelést kezd el, pl. eltávolítja a fülbe került toklászt vagy atkák észlelése esetén megfelelő atkaellenes készítményt rendel. Makacs, elhúzódó esetekben szükségessé válhat a fülváladék mikrobiológiai vizsgálata, hogy pontosan tudjuk, milyen kórokozóval állunk szemben és milyen gyógyszerre van szükség. Ritkán az állatban zajló allergiás reakció egyetlen megnyilvánulási formája a hallójárat-gyulladás, amely rendszerint nehezen kezelhető, lassú lefolyású. Az allergiás háttér kiderítése sokszor nem egyszerű, nagy szakértelmet igénylő állatorvosi feladat. A betegség macskák között sem ismeretlen, bár ritkábban fordul elő. Az okok között leggyakoribb a parazitás eredetű hallójárat-gyulladás, amelyet a fülben élősködő, nagyítóval látható atkák okoznak. A tünetek hasonlóak, mint kutyákban- fejrázás, gyakori fülvakarás alakul ki, a hallójáratban nagy mennyiségű feketésbarna, mákszemre emlékeztető tartalom, halmozódik fel. Az atkák csak a macskák fülében élősködnek, más állatfajra és az emberre veszélytelenek. Meglehetősen makacs élőlények, kiirtásuk a cica füléből általában csak többszöri, ismételt kezeléssel és kitartó fülcseppezéssel lehetséges.

A Szent Bernát bőrgyógyászati szakrendelésén várjuk a régóta visszatérő hallójárat gyulladással küzdő pácienseket is. Bejelentkezés a 06 1 295 3085-ös telefonszámon.

Elérhetőség:

H-P: 9-19, Sz: 9-12, V: 16-19

Cím: 1188, Budapest, Kisfaludy utca 55/a.

Telefon / Fax: (06-1) 295 3085

Email: info@szentbernat.hu

Hétvégi ügyelet:

Hétvégi ügyelet:

2024. április 20-án és 21-én ügyeletes:

Dr. Keszthelyi Boglárka, telefonszáma: 06 30 336 0221

Az ügyelet 8-tól 20 óráig hívható.

Állatorvosi ügyelet éjjel-nappal: 

Budapesti Állatkórház.

1135. Bp. Lehel út 43.

www.allatorvos-budapesti.hu

 

Aktuális akciók:

Áprilisi akcióink:

Ultrahangos fogkő eltávolítás 20 % kedvezménnyel!

Fogászati kiegészítők (fogtisztítók, fogkrémek, rágófák) 15 % kedvezménnyel.

Ide kattintva megtalálja őket.

Az ÖSSZES Virbac táp 15 % kedvezménnyel ebben a hónapban!

Keresse a webshopunkban https://petcare.hu/termekek/tapok/?filter_marka=virbac

Az Ön kedvence is a legjobbat érdemli!

Nyuszik védőoltásai 20 % kedvezménnyel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazdik mondták rólunk

Kattintson a képre és töltse le az Ingyenes e-bookot!