A kiegészítő vizsgálatok jelentősége

Kisállattartás

Az elmúlt évtized jelentős minőségi javulást hozott a kedvtelésből tartott kisállatok gyógyászatában. A gombamód szaporodó állatorvosi rendelőkben dolgozó állatorvosok munkáját egyre több eszköz és vizsgálati módszer segíti.                   

A röntgenkészülék, az EKG, az ultrahang és a laboreszközök nélkülözhetetlen elemeivé váltak a diagnosztikai és gyógyító munkának.

Preventative Health Care in Cats: What to Expect and Why Annual Exams  Matter | PetCoach

Ma már megmosolyogtató lenne, ha egy szál fonendoszkóppal a kezünkben nagy fehér varázsló módjára mondanánk ki a helyes diagnózist egy beteg állatról. Félreértés ne essék! A részletes betegvizsgálat, amit a két kezünkkel és az érzékszerveinkkel végzünk, valamint az állat alapos megfigyelése alapvető és nélkülözhetetlen része a diagnosztikai munkának és az is kell, hogy maradjon.
Vannak olyan kisállatbetegségek, amelyek megállapítása a jellemző tünetek miatt semmilyen kiegészítő vizsgálatot nem igényel, de sok esetben nélkülözhetetlen bizonyos vizsgálatok elvégzése a korrekt diagnózis felállításához.

Nézzünk egy példát: gyakori eset, hogy hányás lép fel egy állatnál. A hányás számtalan betegség tünete lehet. A teljesség igénye nélkül: torokgyulladás, gyomor- és bélgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, bélelzáródás, gyomorfekély, idegen tárgyak jelenléte a gyomorban, veseelégtelenség stb.

Ilyenkor a röntgen és a hasi ultrahang segítségével kizárhatjuk a bélelzáródást, vérvizsgálattal pedig rengeteg információt gyűjthetünk, például a vesék állapotáról. A vérből számtalan vizsgálat elvégezhető, a legtöbb belső szerv állapotára következtethetünk a megfelelő paraméterek vizsgálatával, sőt fertőző betegségek szűrővizsgálatát és allergiavizsgálatokat is lehet végeztetni a vérből.

Költségesek-e ezek a kiegészítő vizsgálatok?
Sajnos, miután az állatokra nem vonatkozik a társadalombiztosítás hatálya, ezekért a vizsgálatokért teljes árat kell fizetni, ami néha nem kevés. Valójában, sokszor nem is drága a vizsgálat elvégeztetése, gondoljunk bele, hogy egy idült veseelégtelenségben szenvedő, kiszáradt, lesoványodott kutya esetében egy vérvizsgálatból megítélhető az állat állapotának súlyossága és ezek alapján a kezelőorvos indokolt esetben az eutanázia mellett dönthet, megspórolva ezzel a tulajdonosnak az állat néhány napos gyógykezelési költségét, nem beszélve az állatnak okozott fölösleges szenvedésről.

Bizonyos centrumokban speciális vizsgálatok elvégeztetésére is megvan már a lehetőség. CT, MR valamint izotópos (szcintigráfiás) vizsgálatokat is kérhetünk kedvencünkről indokolt esetben.

A Szent Bernátban is folyamatosan fejlődik a diagnosztikai eszközpark. Az állatorvosok munkáját csúcstechikát jelentő digitális röntgen, ultrahang, azonnali eredményeket adó laborkészülék, mikroszkóp és számtalan más hasznos eszköz segíti.

A vizsgáló módszerek folyamatosan fejlődnek, a humán gyógyászatban ismert eljárások körül egyre több kerül be a kisállatgyógyászatba. Ezek rendkívül hasznos segítséget jelentenek kedvenceink gyógyításában, éljünk a lehetőségekkel!

 

Elérhetőség:

H-P: 9-19, Sz: 9-12, V: 16-19

Cím: 1188, Budapest, Kisfaludy utca 55/a.

Telefon / Fax: (06-1) 295 3085

Email: info@szentbernat.hu

Hétvégi ügyelet:

 

2021. október 23-án  ZÁRVA TARTUNK.

2021. október 24-én ügyeletes:

Dr. Keszthelyi Boglárka, telefonszáma: 06 30 336 0221

Az ügyelet 8-tól 20 óráig hívható.

Ügyeleti időn kívül  állatorvosi ellátást nyújtó intézmények listája:

itt megtalálható.

Aktuális akciók:

Októberi akcióink:

 A jó egészség a jó fogaknál kezdődik.

Október a fogászat hónapja a Szent Bernátban:

INGYENES FOGÁSZATI ÁLLAPOTFELMÉRÉS

ÉS 20% KEDVEZMÉNY

AZ ULTRAHANGOS FOGKŐELTÁVOLÍTÁS ÁRÁBÓL!

A párás, hűvös idő nem kedvez az ízületek anyagcseréjének.

 Webáruházunkban 10 % kedvezmény

AZ ÍZÜLETVÉDŐ TERMÉKEK ÁRÁBÓL!

Ide kattintva megtalálja őket.

BRAVECTO AKCIÓ!

 A Bravecto az egyik leghatékonyabb készítmény bolhák, kullancsok ellen. Vásárolja meg kedvence számára az egész évi (4 db) mennyiséget és 10 % kedvezményben részesítjük, továbbá megajándékozzuk egy kis elektronikus "kütyüvel" ami figyelmezteti Önt a következő kezelés időpontjára.

 

 

 

 

 

 

Gazdik mondták rólunk

Kattintson a képre és töltse le az Ingyenes e-bookot!

Töltse le az ingyenes e-bookot!