A kiegészítő vizsgálatok jelentősége

Kisállattartás

Az elmúlt évtized jelentős minőségi javulást hozott a kedvtelésből tartott kisállatok gyógyászatában. A gombamód szaporodó állatorvosi rendelőkben dolgozó állatorvosok munkáját egyre több eszköz és vizsgálati módszer segíti.                   

A röntgenkészülék, az EKG, az ultrahang és a laboreszközök nélkülözhetetlen elemeivé váltak a diagnosztikai és gyógyító munkának.

Preventative Health Care in Cats: What to Expect and Why Annual Exams  Matter | PetCoach

Ma már megmosolyogtató lenne, ha egy szál fonendoszkóppal a kezünkben nagy fehér varázsló módjára mondanánk ki a helyes diagnózist egy beteg állatról. Félreértés ne essék! A részletes betegvizsgálat, amit a két kezünkkel és az érzékszerveinkkel végzünk, valamint az állat alapos megfigyelése alapvető és nélkülözhetetlen része a diagnosztikai munkának és az is kell, hogy maradjon.
Vannak olyan kisállatbetegségek, amelyek megállapítása a jellemző tünetek miatt semmilyen kiegészítő vizsgálatot nem igényel, de sok esetben nélkülözhetetlen bizonyos vizsgálatok elvégzése a korrekt diagnózis felállításához.

Nézzünk egy példát: gyakori eset, hogy hányás lép fel egy állatnál. A hányás számtalan betegség tünete lehet. A teljesség igénye nélkül: torokgyulladás, gyomor- és bélgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, bélelzáródás, gyomorfekély, idegen tárgyak jelenléte a gyomorban, veseelégtelenség stb.

Ilyenkor a röntgen és a hasi ultrahang segítségével kizárhatjuk a bélelzáródást, vérvizsgálattal pedig rengeteg információt gyűjthetünk, például a vesék állapotáról. A vérből számtalan vizsgálat elvégezhető, a legtöbb belső szerv állapotára következtethetünk a megfelelő paraméterek vizsgálatával, sőt fertőző betegségek szűrővizsgálatát és allergiavizsgálatokat is lehet végeztetni a vérből.

Költségesek-e ezek a kiegészítő vizsgálatok?
Sajnos, miután az állatokra nem vonatkozik a társadalombiztosítás hatálya, ezekért a vizsgálatokért teljes árat kell fizetni, ami néha nem kevés. Valójában, sokszor nem is drága a vizsgálat elvégeztetése, gondoljunk bele, hogy egy idült veseelégtelenségben szenvedő, kiszáradt, lesoványodott kutya esetében egy vérvizsgálatból megítélhető az állat állapotának súlyossága és ezek alapján a kezelőorvos indokolt esetben az eutanázia mellett dönthet, megspórolva ezzel a tulajdonosnak az állat néhány napos gyógykezelési költségét, nem beszélve az állatnak okozott fölösleges szenvedésről.

Bizonyos centrumokban speciális vizsgálatok elvégeztetésére is megvan már a lehetőség. CT, MR valamint izotópos (szcintigráfiás) vizsgálatokat is kérhetünk kedvencünkről indokolt esetben.

A Szent Bernátban is folyamatosan fejlődik a diagnosztikai eszközpark. Az állatorvosok munkáját csúcstechikát jelentő digitális röntgen, ultrahang, azonnali eredményeket adó laborkészülék, mikroszkóp és számtalan más hasznos eszköz segíti.

A vizsgáló módszerek folyamatosan fejlődnek, a humán gyógyászatban ismert eljárások körül egyre több kerül be a kisállatgyógyászatba. Ezek rendkívül hasznos segítséget jelentenek kedvenceink gyógyításában, éljünk a lehetőségekkel!

 

Elérhetőség:

H-P: 9-19, Sz: 9-12, V: 16-19

Cím: 1188, Budapest, Kisfaludy utca 55/a.

Telefon / Fax: (06-1) 295 3085

Email: info@szentbernat.hu

Hétvégi ügyelet:

2021. április 24-én és 25-én ügyeletes:

Dr. Berta Krisztián, telefonszáma: 06 30 267 0360

Az ügyelet 8-tól 20 óráig hívható.

Ügyeleti időn kívül  állatorvosi ellátást nyújtó intézmények listája:

itt megtalálható.

Aktuális akciók:

Áprilisi akciónk:

INGYENES VÉRPARAZITA SZŰRÉS KUTYÁKNAK!! 

A SZÍVFÉRGESSÉG HALÁLOS VESZEDELEM A KUTYÁK SZÁMÁRA!

A KÓROKOZÓ BÁRMELY KUTYÁT MEGBETEGÍTHETI!

GYŐZŐDJÖN MEG KEDVENCE ÁLLAPOTÁRÓL -MOST INGYEN A SZENT BERNÁTBAN!

Érdeklődés, bejelentkezés a 06 1 295 3085-ös telefonszámon.

NYUSZIK VÉDŐOLTÁSAI 20 % KEDVEZMÉNNYEL ÁPRILISBAN!

Mert a nyusziknak is vannak nem gyógyítható betegségeik, amelyek védőoltással megelőzhetők!

Az Ön kedvence be van oltva?

 Vásároljon egészséget kedvencének, vagy szerettei kedvencének!

SZENT BERNÁT EGÉSZSÉG KUPONOK 5, 10 ÉS 20 EZER FT ÉRTÉKBEN.

BEVÁLTHATÓK BÁRMILYEN SZOLGÁLTATÁSUNKRA 2021. JÚNIUS 30-IG!

 

 

 

 

 

 

Gazdik mondták rólunk

Kattintson a képre és töltse le az Ingyenes e-bookot!

Töltse le az ingyenes e-bookot!