Kutyák védőoltásai

Kutyatartás

Egy kölyökkutya érkezése a családba nagy öröm, de egyben felelősség is. Ahhoz, hogy ne betegedjen meg, védőoltásokat kell kapnia.

Mikortól kell elkezdeni az oltásokat?

A kölyökkutyák oltásait általában 7-8 hetes kortól kell elkezdeni. A tenyésztőtől vásárolt kiskutyák többnyire már rendelkeznek egy vagy több oltással.

Azt javasoljuk, hogy az utoljára beadott védőoltástól teljen el kb. 14 nap. Ennyi időt kell hagynunk két védőoltás beadása között, hogy a kiskutya szervezete biztonsággal tudjon reagálni a beadott vakcinára és az immunrendszere se károsodjon.

A kutyus családba érkezését követően célszerű néhány napot várni az állatorvosi vizit időpontjáig, így van ideje a kiskutyának megszokni az új környezetet, táplálékot, mielőtt megkapná a soron következő oltását és az esetleges problémákra(bágyadtság, étvágytalanság, hányás, hasmenés) is fény derül ezalatt.

Milyen betegségek ellen oltjuk a kutyákat?

Vannak ún. kötelezően beadandó védőoltások (core vakcinák), amelyek a leggyakoribb és legsúlyosabb- a világ bármely pontján előforduló- betegségek ellen védenek és vannak ún. opcionális (non-core) vakcinák.

Kutyák védőoltásai injekció beadás

Feltétlenül érdemes beoltatni kutyákat a következő betegségek ellen:

  • parvovírus bélgyulladás (népiesen macskavész)
  • szopornyica
  • fertőző májgyulladás (adenovírus okozta betegség)
  • leptospirózis (bakteriális fertőző vese- és májgyulladás)

Nem árt tudnunk, hogy a parvovírusos bélgyulladáshoz szegény cicáknak semmi közük. Nem a cicák fertőzik a kutyákat, a kórokozó egy önálló, csak kutyákra veszélyes vírus, emiatt (se) üldözzük el szegény cicusokat.

A veszetség elleni védőoltás rendjét Magyarországon a 164/2018 ( XII. 20) FVM rendelet szabályozza. (Az egyes országok szabályozása eltérő lehet, erre különösen figyelni kell, ha külföldi utazást tervezünk kedvencünkkel).

Ennek értelmében:

„minden három hónaposnál idősebb ebet – a tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból zártan tartott állatok kivételével – veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvossal beoltatni az alábbiak szerint:

aa)a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,

ab)az első oltást követően 6 hónapon belül,

ac)ezt követően évenként”

Fontos, hogy veszettség ellen csak egyedi azonosítóval (microchip-pel) megjelölt kutya oltható!

Mik azok a vakcinák?

A vakcinák, más néven védőoltások olyan immunbiológiai készítmények, amelyek az adott kórokozó legyengített változatát tartalmazzák.

A lényeg, hogy az állatban betegséget nem képesek előidézni, de beadás után védettséget alakítanak ki az adott betegséggel szemben. A legtöbb vakcinát többször kell beadni, hogy biztos védettség alakuljon ki.

Vannak egy komponensű (ún. monovalens) vakcinák és vannak több kórokozót tartalmazó (polivalens) vakcinák.

A legtöbb vakcinát injekció formájában juttatjuk az állatba, de vannak egyéb bejuttatási módok is. Ide tartozik pl. a kennel köhögés elleni orrba cseppenthető (ún. intranasalis) vakcina, vagy az emberi Szabin-cseppek, amelyek szájon át adandók.

Hogyan működnek a vakcinák?

A vakcinák a szervezetbe jutva áthangolják az immunrendszer működését, ellenanyagok termelődnek az adott betegséggel szemben. Amikor a valódi kórokozóval találkozik az állat szervezete, az immunrendszer a korábban beadott vakcina hatására megvédi az adott betegségtől.

Fontos tudni, hogy az életen át tartó védettség fenntartásához szükségesek az évente beadott emlékeztető oltások!

Milyen betegségek ellen védenek az alapoltások?

Parvovírusos bélgyulladás

Az egyik legrettegettebb kutyabetegség. Alapvetően a kölyök és fiatal kutyák betegsége.

Hányással, gyakran véres jellegű hasmenéssel járó vírusos bántalom. A  károsodott bélnyálkahártyán másodlagosan kórokozó baktériumok szaporodnak el és súlyosbítják a kórképet.

A betegek gyorsan kiszáradnak és legyengülnek, sajnos a halálos kimenetel sem ritka. A prognózis jelentősen függ az állat életkorától és általános állapotától. A legyengült, parazitákkal terhelt és nagyon fiatal állatok esélyei rosszabbak.  A vírus nem veszélyes sem emberre, sem macskákra.

A lényeg a megelőzés! Hatékony vakcinák állnak rendelkezésre a betegség megelőzésére.

Szopornyica

A szopornyica az  egyik legrégebben ismert a kutyaféléket sújtó fertõzõ és járványos betegség. A kutya bármikor megkaphatja, de leginkább élete elsõ hónapjaiban van kitéve a veszélynek.

A legjellemzőbb tünetek:

  • láz
  • rossz általános állapot
  • étvágytalanság
  • hányás

Jellegzetes a gennyes orrfolyás és gennyes kötőhártya gyulladás is.. Idült esetben az orrtükör és a talppárnák bőre megvastagodik (hard ped diease).

Szövődményként idegrendszeri tünetek,”tic”-kelés, az izmok akaratlan rángása maradhat vissza. Az esetek egy része a leggondosabb kezelés ellenére elhullással végződik.

A szopornyica bármely életkorú kutyát megbetegíthet, ezért fontos, hogy az idősebb kutyákat is beoltassuk évente  kombinált vakcinával, amely  a szopornyica ellen is megvédi őket

A szopornyica sem az emberre, sem a macskákra nem jelent veszélyt.

Fertőző májgyulladás (Rubarth-kór)

A betegség nem azonos az emberek vírusos májgyulladásával- emberre nem fertőző.

Sárgasággal, súlyos májkárosodással járó betegség, a gyógykezelés nem minden esetben sikeres. Hála a hatékony vakcináknak, ritkán előforduló betegség.

Leptospirózis

A Leptospira baktériumok kutyákban többféle kórképet is előidézhetnek. Elsősorban a májat és a vesét támadhatják meg. Magas láz, sárgaság, veseelégtelenség tünetei jelentkeznek.

A kórokozó a beteg kutyák vizeletével ürülhet. Zoonózis, azaz emberre is átterjedhet a fertőzés. A kombinált védőoltások rendszeresen beadva megfelelő védelmet nyújtanak a kórokozók ellen.

Veszettség

A veszettség nem gyógyítható betegség, emberben, állatban minden esetben halálos kimenetelű.

Ezért fontos közegészségügyi érdek, hogy minden kutya megfelelően oltva legyen veszettség ellen. (A macskák védőoltását jogszabály nem írja elő, de kijáró macskák vakcinázása szakmailag indokolt).

Veszettség elleni védőoltás kötelező, az első oltásra az alapoltások beadását követően (kb. 4 hónapos kor körül) kerül sor.  Az első veszettség elleni oltást  hat hónapon belül, ezt követően évente kell ismételni.

Figyelem! Veszettség elleni oltás csak egyedi azonosítóval (microchip-pel) megjelölt kutyának adható.

Az állatorvosok az oltás tényét az állat oltási könyvében és egy internetes adatbázisban (www.petvetdata.hu) is kötelesek rögzíteni.

Kiskutya védőoltása

Opcionálisan adható (non core)  vakcinák:

Kennel köhögés

A kórokozók többnyire enyhe légúti tüneteket okoznak. Elsősorban a közösségbe (panzió, kutyaiskola) járó kutyák vannak kitéve a fertőződésnek.

A betegség ellen létezik intranazális (orrba cseppenthető) illetve hagyományos injekciós vakcina. A védőoltást speciális esetekben javasoljuk, az alapoltási programban nem szerepel.

Lyme-kór

Kutyák számára létezik Lyme-kór elleni védőoltás.

A betegség változatos tüneteket okoz, a diagnózis és a terápia is meglehetősen nehéz, jobb a bajt védőoltással megelőzni. Használatát gyakran kiránduló, erdőt járó kutyusok számára javasoljuk.

Mi a teendő a felnőtt kutyák oltásával?

Felnőtt kutyákat évente kötelező beoltatni veszettség ellen a fenti jogszabály értelmében.

A veszettség nem gyógyítható betegség, emberben, állatban minden esetben halálos kimenetelű.

Ezért fontos közegészségügyi érdek, hogy minden kutya megfelelően oltva legyen veszettség ellen. (A macskák védőoltását jogszabály nem írja elő, de kijáró macskák vakcinázása szakmailag indokolt).

A felnőtt kutyákat egyéb fertőző betegségekkel szemben javasolt ún. kombinált védőoltással beoltatni.

Ez a vakcina a veszettség mellett más, súlyos, nem gyógyítható betegségek (parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirozis) ellen is védelmet biztosít.

Különösen jelentős ez idősödő ebek esetében, amikor az immunrendszer aktivitása már alacsonyabb szintű.

Az Ön kedvencének hiányzik valamely védőoltása?

Keresse fel rendelőnket, ahol munkatársaink személyre szabott tanácsadással segítik kialakítani az Ön kedvencének leginkább megfelelő oltási programot.

Nem tud eljönni?

Telefonáljon bátran, egy védőoltás az Ön otthonában is beadható kedvencének!

Elérhetőségeink:

Elérhetőség:

H-P: 9-19, Sz: 9-12, V: 16-19

Cím: 1188, Budapest, Kisfaludy utca 55/a.

Telefon / Fax: (06-1) 295 3085

Email: info@szentbernat.hu

Hétvégi ügyelet:

Ünnepi nyitva tartás:

2024. május 18-án ügyeletes:

Dr. Zöldi Tamás, telefonszáma: 06 30 200 9988

Az ügyelet 8-tól 20 óráig hívható.

Állatorvosi ügyelet éjjel-nappal: 

Budapesti Állatkórház.

1135. Bp. Lehel út 43.

www.allatorvos-budapesti.hu

2024. május 19-én és 20-án ZÁRVA TARTUNK és ügyeleti ellátás sem elérhető!

Aktuális akciók:

Májusi akcióink:

SZÍVFÉREG SZŰRÉS 20 % KEDVEZMÉNNYEL!

Az Ön kedvence biztosan mentes a kórokozótól?

Új termék palettánkon: Josera gyógytápok 15 % kedvezménnyel.

Tavaszi megújulás: Minden sampon 15 % kedvezménnyel patikánkban, és webshopounkban.

Ide kattintva megtalálja őket.

Az Ön kedvence is a legjobbat érdemli!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazdik mondták

Kattintson a képre és töltse le az Ingyenes e-bookot!