Macskák gyakori betegsége: a húgyúti szindróma

Macskatartás

 

Emlősállatokban – így macskákban is – a szervezetben képződő salakanyagokat a vesék szűrik ki és távolítják el a szervezetből.

A vesékben képződő vizelet a húgyvezetőkön át a hólyagba jut, ahol a vizeletürítésig tárolódik. Vizeletürítéskor a hólyag izmos fala összehúzódik és a vizelet a húgycsövön keresztül a külvilágba távozik. A hím állatok húgycsöve hosszabb és vékonyabb, a nőstényeké rövidebb és vastagabb.

A macskák húgyúti szindrómájának lényege, hogy bizonyos tényezők hatására a húgyhólyagban kristályok képződnek, amelyek a húgycsőbe kerülve eltömődést idézhetnek elő, megnehezítve vagy lehetetlenné téve az állat vizeletürítését, ezáltal közvetlen életveszélybe sodorhatják kedvencünket.

How Often Do Cats Pee? - Vet Explains Pets

Milyen tényezők játszanak szerepet a betegség kialakulásában?

Az elzáródás kandúr macskákban lényegesen gyakrabban alakul ki, hiszen vékonyabb húgycsövük könnyebben eltömődik. Az ivartalanított kandúrok fokozottan hajlamosak, mert az ivartalanítás után a húgycső átmérője csökken.

Az elhízás, a mozgásszegény életmód szintén az egyik oka lehet a bántalomnak. Ugyancsak fontos hajlamosító tényező a táplálék magas magnéziumtartalma, mert a veséken át kiválasztódó fölösleges magnézium a képződő kristályok egyik alkotóeleme. Ez a probléma főleg a döntően száraztápot fogyasztó macskáknál jelentkezik, ugyanis a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható száraztáp fölöslegben tartalmaz magnéziumot. Közrejátszhat a tisztátalan alom is, mert sok macska csak a teljesen tiszta és száraz alomba hajlandó a dolgát végezni.

Mik a betegség tünetei?

A cica feltűnően sokat gubbaszt az alom fölött, erőlködik, vizelete véres vagy vérnyomos, fájdalmasan nyávog, kedvetlen, étvágytalan esetleg hány. Ha a húgycső teljesen átjárhatatlanná válik, állapota órák alatt drámaian súlyosbodik, és ha a pattanásig feszülő hólyagja megreped, életét csak az azonnali sebészi beavatkozás mentheti meg.

Közeli állatorvos macska kiszabadul a ketrecből Szabad fotó

Mit tesz az állatorvos?
Az állatorvos megpróbál vékony katétert vezetni az állat húgycsövébe, hogy biztosítsa a vizelet szabad eltávozását. A húgyhólyagba olyan gyógyszert fecskendez, amely segíti az ott lévő, eltömődést okozó kristályok feloldódását. Amennyiben nem sikerül a húgycső átjárhatóságát biztosítani, sajnos műtéti beavatkozást kell végezni, amelynek lényege az eltömődött húgycsőszakasz eltávolítása és új, mesterséges húgycsőnyílás kialakítása.

Mit tehet a gazdi?
A probléma nagyrészt megelőzhető az állatok helyes étrendjével és életmódjával. Kandúrokat, főleg ha ivartalanítva vannak, lehetőleg ne szoktassuk rá a kizárólagos száraztáp-etetésre. Mindig gondoskodjunk tiszta, friss ivóvízről. Ne hizlaljuk el állatainkat! Az alomtálcát naponta tisztítsuk ki!

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleljük, haladéktalanul keressük fel állatorvosunkat, aki hatékonyan beavatkozik.
Léteznek olyan gyógytápok, amelyek speciális összetételüknél fogva meggátolják a kristályok képződését, illetve a már kialakult betegség során feloldják a kialakult kristályokat.

A diétás tápok nagyon hasznosak lehetnek egy súlyosabb állapot kialakulásának elkerülésében. Segítségükkel sok esetben a radikális műtét is fölöslegessé válhat.

Speciálisan erre a betegségre kifejlesztett tápokat megtalálják a Petcare kínálatában is.

Elérhetőség:

H-P: 9-19, Sz: 9-12, V: 16-19

Cím: 1188, Budapest, Kisfaludy utca 55/a.

Telefon / Fax: (06-1) 295 3085

Email: info@szentbernat.hu

Hétvégi ügyelet:

Ünnepi nyitva tartás:

2024. május 18-án ügyeletes:

Dr. Zöldi Tamás, telefonszáma: 06 30 200 9988

Az ügyelet 8-tól 20 óráig hívható.

Állatorvosi ügyelet éjjel-nappal: 

Budapesti Állatkórház.

1135. Bp. Lehel út 43.

www.allatorvos-budapesti.hu

2024. május 19-én és 20-án ZÁRVA TARTUNK és ügyeleti ellátás sem elérhető!

Aktuális akciók:

Májusi akcióink:

SZÍVFÉREG SZŰRÉS 20 % KEDVEZMÉNNYEL!

Az Ön kedvence biztosan mentes a kórokozótól?

Új termék palettánkon: Josera gyógytápok 15 % kedvezménnyel.

Tavaszi megújulás: Minden sampon 15 % kedvezménnyel patikánkban, és webshopounkban.

Ide kattintva megtalálja őket.

Az Ön kedvence is a legjobbat érdemli!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazdik mondták rólunk

Kattintson a képre és töltse le az Ingyenes e-bookot!