Macskák gyakori betegsége: a húgyúti szindróma

Macskatartás

 

Emlősállatokban – így macskákban is – a szervezetben képződő salakanyagokat a vesék szűrik ki és távolítják el a szervezetből.

A vesékben képződő vizelet a húgyvezetőkön át a hólyagba jut, ahol a vizeletürítésig tárolódik. Vizeletürítéskor a hólyag izmos fala összehúzódik és a vizelet a húgycsövön keresztül a külvilágba távozik. A hím állatok húgycsöve hosszabb és vékonyabb, a nőstényeké rövidebb és vastagabb.

A macskák húgyúti szindrómájának lényege, hogy bizonyos tényezők hatására a húgyhólyagban kristályok képződnek, amelyek a húgycsőbe kerülve eltömődést idézhetnek elő, megnehezítve vagy lehetetlenné téve az állat vizeletürítését, ezáltal közvetlen életveszélybe sodorhatják kedvencünket.

How Often Do Cats Pee? - Vet Explains Pets

Milyen tényezők játszanak szerepet a betegség kialakulásában?

Az elzáródás kandúr macskákban lényegesen gyakrabban alakul ki, hiszen vékonyabb húgycsövük könnyebben eltömődik. Az ivartalanított kandúrok fokozottan hajlamosak, mert az ivartalanítás után a húgycső átmérője csökken.

Az elhízás, a mozgásszegény életmód szintén az egyik oka lehet a bántalomnak. Ugyancsak fontos hajlamosító tényező a táplálék magas magnéziumtartalma, mert a veséken át kiválasztódó fölösleges magnézium a képződő kristályok egyik alkotóeleme. Ez a probléma főleg a döntően száraztápot fogyasztó macskáknál jelentkezik, ugyanis a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható száraztáp fölöslegben tartalmaz magnéziumot. Közrejátszhat a tisztátalan alom is, mert sok macska csak a teljesen tiszta és száraz alomba hajlandó a dolgát végezni.

Mik a betegség tünetei?

A cica feltűnően sokat gubbaszt az alom fölött, erőlködik, vizelete véres vagy vérnyomos, fájdalmasan nyávog, kedvetlen, étvágytalan esetleg hány. Ha a húgycső teljesen átjárhatatlanná válik, állapota órák alatt drámaian súlyosbodik, és ha a pattanásig feszülő hólyagja megreped, életét csak az azonnali sebészi beavatkozás mentheti meg.

Közeli állatorvos macska kiszabadul a ketrecből Szabad fotó

Mit tesz az állatorvos?
Az állatorvos megpróbál vékony katétert vezetni az állat húgycsövébe, hogy biztosítsa a vizelet szabad eltávozását. A húgyhólyagba olyan gyógyszert fecskendez, amely segíti az ott lévő, eltömődést okozó kristályok feloldódását. Amennyiben nem sikerül a húgycső átjárhatóságát biztosítani, sajnos műtéti beavatkozást kell végezni, amelynek lényege az eltömődött húgycsőszakasz eltávolítása és új, mesterséges húgycsőnyílás kialakítása.

Mit tehet a gazdi?
A probléma nagyrészt megelőzhető az állatok helyes étrendjével és életmódjával. Kandúrokat, főleg ha ivartalanítva vannak, lehetőleg ne szoktassuk rá a kizárólagos száraztáp-etetésre. Mindig gondoskodjunk tiszta, friss ivóvízről. Ne hizlaljuk el állatainkat! Az alomtálcát naponta tisztítsuk ki!

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleljük, haladéktalanul keressük fel állatorvosunkat, aki hatékonyan beavatkozik.
Léteznek olyan gyógytápok, amelyek speciális összetételüknél fogva meggátolják a kristályok képződését, illetve a már kialakult betegség során feloldják a kialakult kristályokat.

A diétás tápok nagyon hasznosak lehetnek egy súlyosabb állapot kialakulásának elkerülésében. Segítségükkel sok esetben a radikális műtét is fölöslegessé válhat.

Speciálisan erre a betegségre kifejlesztett tápokat megtalálják a Petcare kínálatában is.

Elérhetőség:

H-P: 9-19, Sz: 9-12, V: 16-19

Cím: 1188, Budapest, Kisfaludy utca 55/a.

Telefon / Fax: (06-1) 295 3085

Email: info@szentbernat.hu

Hétvégi ügyelet:

2021. április 24-én és 25-én ügyeletes:

Dr. Berta Krisztián, telefonszáma: 06 30 267 0360

Az ügyelet 8-tól 20 óráig hívható.

Ügyeleti időn kívül  állatorvosi ellátást nyújtó intézmények listája:

itt megtalálható.

Aktuális akciók:

Áprilisi akciónk:

INGYENES VÉRPARAZITA SZŰRÉS KUTYÁKNAK!! 

A SZÍVFÉRGESSÉG HALÁLOS VESZEDELEM A KUTYÁK SZÁMÁRA!

A KÓROKOZÓ BÁRMELY KUTYÁT MEGBETEGÍTHETI!

GYŐZŐDJÖN MEG KEDVENCE ÁLLAPOTÁRÓL -MOST INGYEN A SZENT BERNÁTBAN!

Érdeklődés, bejelentkezés a 06 1 295 3085-ös telefonszámon.

NYUSZIK VÉDŐOLTÁSAI 20 % KEDVEZMÉNNYEL ÁPRILISBAN!

Mert a nyusziknak is vannak nem gyógyítható betegségeik, amelyek védőoltással megelőzhetők!

Az Ön kedvence be van oltva?

 Vásároljon egészséget kedvencének, vagy szerettei kedvencének!

SZENT BERNÁT EGÉSZSÉG KUPONOK 5, 10 ÉS 20 EZER FT ÉRTÉKBEN.

BEVÁLTHATÓK BÁRMILYEN SZOLGÁLTATÁSUNKRA 2021. JÚNIUS 30-IG!

 

 

 

 

 

 

Gazdik mondták rólunk

Kattintson a képre és töltse le az Ingyenes e-bookot!

Töltse le az ingyenes e-bookot!